Artikel
Opfølgning på Chromebook-gate
Artikel i forbindelse med udsendelse af nyhedsmail onsdag den 8. februar 2024.
Det kan betale sig at have styr på databehandlere
Datatilsynet er endelig kommet med en afgørelse i sagen om de mange kommuners brug af Chromebooks til skolebørn.
Konklusionen i Datatilsynets afgørelse er, at der i folkeskoleloven ikke findes tilstrækkelig klar hjemmel til, at kommunerne videregiver oplysningerne til bl.a. vedligeholdelse og forbedring af Google Workspace for Education-tjenesten, ChromeOS og Chrome-browseren.
Derfor giver Datatilsynet et påbud til kommunerne om at bringe behandlingen i overensstemmelse med reglerne ved at sikre, at der er hjemmel til alle de behandlinger, der sker. Det kan f.eks. ske ved:
- At kommunerne ikke længere videregiver personoplysninger til Google til disse formål. Det vil sandsynligvis kræve, at Google udvikler en teknisk mulighed for, at de pågældende datastrømme afskæres.
- At Google selv afstår fra at behandle oplysningerne til disse formål.
- At Folketinget tilvejebringer et tilstrækkeligt klart retsgrundlag for videregivelse til disse formå
GapSolutions overvejelser omkring påbuddet
Det danske Datatilsyn har indtil videre handlet meget diplomatisk i forhold til fx. Datatilsynet på Island, der har givet fem kommuner bøder på op mod 150.000 kroner for brud på GDPR, når de bruger Googles tjeneste ‘Workspace for Education’ i skolerne.
I Danmark har kommunerne – og dermed skolerne – fået muligheden for at ændre på de ulovlige behandlinger af data inden, der bliver udstedt bøder.
Kommunerne skal efterleve påbuddet fra den 1. august 2024, men skal senest den 1. marts tilkendegive, hvordan de har til hensigt at efterleve det.
Ja tak, jeg vil gerne modtage GapSolutions nyhedsmail
Ved at udfylde ovenstående formular og trykke “Tilmeld” afgiver du dit samtykke til at modtage direkte markedsføring fra GapSolutions A/S.
Se hvordan vi håndterer dine oplysninger i vores privatlivspolitik